fbpx

Серамидите-най-добрите съставки за ремонтиране на кожната бариера

Серамидите са новата хиалуронова киселина – не знам дали си спомняте истерията, когато хиалуроновата киселина се появи в козметиката, но сега е почти същото със серамидите. Може би е в резултат на тренда, фокусиращ се върху бариерната функция на кожата.


 За това какво представляват серамидите няма да кажа нищо ново.Главното е, че те са важен елемент в съхранението на кожната бариера.Серамидите са липиди, които формират структура в роговия слой и имат активно участие в образуването на хидролипидната мантия. Без тях кожата ви ще е обезоръжена пред напастите на съдбата и стихиите. Понякога ги наричат междуклетъчни липиди, защото те се намират между клетките.
Тези липиди изпълват празнината между клетките на кожата и имат две функции: да запазят влагата и да предотвратят навлизането на чужди вещества. Редовният пример, който се дава е тухлената стена: ако клетките са тухлите, то междуклетъчните липиди са хоросана. Бариерните липиди
са съставени от 50% серамиди, 25% холестерол, 10-15% мастни к иселини и5% други липиди. Всичко това работи в специфична подредба, която е шестоъгълна, в океан от орторомбични аранжировки.
 Цели козметични линии, построени върху този актив, ви убеждават в незаменимостта и ефективността им, и постоянно изскачат нови продукти.
Така ли е?

Серамидите са най-добрите съставки, които може да си представите за ремонтиране на кожната бариера, но те са и много сложни. Те са коварно нещо за разработчиците, защото не се разтварят във вода и масло, топят се при висока температура и ако нещо се обърка, са склонни да кристализират, да се утаят или да развалят емулсията. Формули, базирани на чисти серамиди, могат да се правят само с масла или емулгатори,устойчиви на високи температури, а резултата от това се усеща като свинска мас върху кожата. Изобщо, ПРАВИЛНОТО им формулиране е предизвикателство и добавянето им към формулировка без холестерол и мастни киселини може да забави заздравяването на кожната бариера, а не обратното. Серамидите трябва да са в съотношение 3:1:1:1, за да се получи максимална полза от тях. Те трябва да проникнат в гранулозния слой(Stratum Granulosum) като начало, а после трябва да бъдат обработени от системата за обработка на ламелни тела.
 На всичкото това отгоре серамидите са много скъпи. Най-популярните на пазара се произвеждат чрез патентован процес на биоферментация, процес,който е доста трудоемък и скъп.

Трябва ли серамидите да се комбинират с холестерол и свободни мастни киселини, за да работят?

 Да. Има достатъчно изследвания, които показват, че когато някое от тези неща се махне или всичките са в погрешни моларни съотношения, това забавя ремонта на бариерата. Моларното съотношение 1:1:1 към 3:1:1 е най-работещо. По-възрастната кожа има повече полза от съотношение с доминиращи серамиди, например, докато бебетата предпочитат повече свободните мастни киселини. Съотношението е важно, защото трябва да имитира ламелното тяло в кожата, за да може да се интегрира. Друго важно нещо е, че продукта със серамиди трябва да е с 5.1-5.6 pH, за да се осъществи това интегриране.

Какъв процент серамиди е полезен?

 Изследванията показват, че общата концентрация от 1% до 1,6% на серамиди, холестерол и мастни киселини е най-добрата. Това означава, че при оптимално моларно съотношение 3:1:1 концентрацията на серамиди трябва да е 3-7%. Сега си спомнете, че серамидите са скъпи, т.е. няма как крем с 3% серамиди да е евтин.

Има ли случаи, в които серамидите НЕ са препоръчителни?

 Въпреки, че ще ви убеждават, че всеки има нужда от серамиди, не е така Има някои случаи, когато използването на серамиди не е подходящо. За разлика от оклузивите, бариерните липиди трябва да бъдат обработени в гранулозния слой и опаковани в ламелни тела, за да работят. Ако тазисистема за опаковане е нарушена, както е при новородени, при изгорена и облъчена кожа, серамидите не могат да бъдат обработени. По-подходящо
решение би било кожата да се третира с вазелин, докато кожата възвърне способността си да обработва липидите.
 Аз ползвам крем със серамиди, но няма холестерол и кожата ми се чувства прекрасно, да продължа ли да го ползвам?
Да, ползвайте го. Ако кожата ви го харесва, не виждам защо да го спирате.
Най-вероятно другите съставки от формулата вършат основната работа.

Тоест да не купуваме никаква козметика със серамиди?

 Истината е, че няма нито една най-добра съставка за грижа за кожата.
Кожата се нуждае от изобилие от съставки. Серамидите не са нова съставка, която ще реши всичките ви проблеми. Те вече присъстват в кожата ви, а вие просто добавяте обратно това, което сте загубили. Ако кожата ви е млада и здрава, в нея вече имате оптималното количество серамиди. Могат ли да помогнат с ремонта на бариерата? Разбира се. Но ако на опаковката няма указани проценти, надали ще свършат нещо, т.е. не разчитайте особено на серамидите вътре.
 Добрата новина е, че можете да стимулирате естественото производство на серамиди и други липиди в кожата си, като ползвате редица неща, които най-вероятно вече ползвате: ниацинамид, нискък процент АНА киселини, също и РНА, витамин С, урея, урсолова киселина, фитосфингозин и сфингозин. Отделно от това мултиламеларната емулсия и DMS-емулсията са отлични начини за доставяне на ламелни тела и могат да се измъкнат с
по-малки проценти на серамиди в тях.
 Не е нужно да търсите изобилие от различни серамиди на етикета. В действителност, някои видове серамиди увеличават увредената кожа.Единствените, които показват постоянно понижение на нивата са Ceramide EOS, NP и EOH. Просто внимавайте за пълна формулировка с холестерол и мастни киселини. Ако виждате следните съставки в INCI, количеството серамиди е само на 0.075-0.15%: Ceramide NP, Ceramide AP,
Ceramide EOP, Phytosphingosine, Cholesterol, Sodium Lauroyl Lactylate, Carbomer, Xanthan Gum. Също така, няма да намерите Ceramide EOS във всеки INCI, тъй като номенклатурата комбинира Ceramide 1 и 9 в EOP.

Автор: Ивелина Андонова

https://www.instagram.com/thexquisite/

Още съвети и новини

Не изпускай 20% намаление!

С код WOMAN20

04-08.03.2024 г.

дни
часа
минути
секунди

Не изпускай 30% намаление!

С код BLACK

до 26.11.2023 г.

дни
часа
минути
секунди

Не изпускай 20% намаление!

С код HAPPY

до 26.06.2023 г.

дни
часа
минути
секунди