fbpx

Бакучиолът-най-новата „натурална“ съставка на красотата

Бакучиолът е съставка, извлечена от семената на растението бабчи (Psoralea corylifolia), наричано още бакучи, което е разпространено из хималайския регион и е известно от векове в аюрведичната фармакопея. Като най-новата „натурална“ съставка на красотата, бакучиолът се появява в купища интересни нови формулировки и добрата новина е, че както клиничните проучвания, така и анекдотичните доказателства подкрепят твърдението, че е алтернатива на ретинола.

Самият ретинол се използва от десетилетия като една от малкото надеждни съставки със солидни характеристики против фотостареенето. Ретиноидите в козметиката насърчава производството на колаген, стимулира клетъчния оборот, намалява бръчките и тъмните петна, и се бори с акнето. Но всичко това си има цена – повишена трансепидермална загуба на вода, компрометиране на кожната бариера, лющене и висок праг на раздразнения; някои хора като мен, са податливи на редки странични ефекти като потъмняване или обезцветяване на кожата, а други изобщо не могат да ползват ретиноиди.

От друга страна, производните на витамин А (едно от които е ретинолът) и тяхното въздействие върху кожата са изследвани и документирани още от каменната ера. Бакучиолът се използва относително отскоро и няма изчерпателния набор от рецензирани, двойно-слепи проучвания, които да подкрепят неговата ефикасност, с които може да се похвали ретинолът. Това не означава, че бакучиолът не работи – просто ще трябва да се обърнете малко повече към сферата на вярата, отколкото към множество научни и точни данни.

Какво е бакучиол?

Бакучиолът е меротерпенен фенол, който е изолиран и от други растения като медния мескит, пипли и сирийската хвойна, и всъщност структурно е сходен с ресвератрола. Обаче, въпреки че няма структурна прилика с ретинола, е установено, че на генно ниво бакучиола и ретинола имат подобни молекулярни сигнатури. Бакучиолът се води за алтернатива на ретинола, защото стимулира ключови гени против стареенето. Освен това е антиоксидант, стимулатор на колагена и инхибитор на липопероксидацията (механизъм на увреждащото действие на редица токсични вещества). Тоест бакучиола се държи по подобен на ретинола начин: намалява бръчките, подобрява твърдостта, изравнява текстурата и тонуса на кожата – но без недостатъците на ретинола. За разлика от ретинола, бакучиолът е фотостабилен, което означава, че може да се слага през деня. Той не причинява повишена чувствителност или зачервяване, или издайническото лющене при началната употреба на ретинол.

Хората с розацея и екзема, които не могат да се докоснат до ретинол, също могат да го ползват – дори при високи концентрации. А най-добрата новина за любителите на ретинола е, че дори не е нужно да избират между двете неща. Доказано е, че бакучиолът подобрява ефектите на ретинола, когато се използват заедно. Предимството на бакучиола е, че той трябва (и е доказано) да има същата способност да помага при всякакви проблеми с кожата ви, но без да причинява същото количество дразнене. Всъщност ретинолът често може да бъде толкова дразнещ, че да причини друг набор от проблеми накуп. Това не означава, че бакучиолът няма потенциал да причини чувствителност (всяка съставка за грижа за кожата може да бъде дразнеща в зависимост от вашия индивидуален тип кожа), но има вероятност да започнете да виждате ползите без толкова проблеми.

Наистина ли Psoralea Corylifolia е застрашен вид?

Според CITES (Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора), Psoralea Corylifolia не е в списъка на застрашените видове. Това е растение, ендемично за много региони в Индия и твърде изобилно в дивата природа.

Какви са приликите между бакучиола и ретинола?

И двете стимулират ключови retinoid-binding гени. Тоест и двете стимулират производството на колаген – бакучиолът също се свързва с рецепторите в кожата, отговорни за стартирането на каскадния ефект, който води до образуване на колаген. И двете имат подобна ефикасност при фотостареене, която е демонстрирана клинично.

Какви са разликите между бакучиола и ретинола?

Бакучиолът е фотостабилен, ретинолът не.

Бакучиолът не действа чрез рецепторите за ретиноева киселина.

Бакучиолът е по-добър от ретинола при забавяне на активността на два матрични металопротеазни ензима (MMP-1 и MMP-12), които разграждат колагена и еластина (протеините, които поддържат кожата стегната и еластична).

Бакучиолът има допълнителната способност да укрепва бариерата на кожата (чрез повишаване на гените, отговорни за бариерната функция), което намалява трансепидермалната загуба на вода (TEWL), както и дразненето.

Бакучиолът също е противовъзпалително средство.

Бакучиолът НЕ увеличава клетъчния оборот. От всички налични данни може да се потвърди, че за разлика от ретиноидите, бакучиолът не увеличава клетъчната пролиферация. Между другото, това не е негатив: ние сме родени с ограничен брой митози, така че непрекъснатото стимулиране на оборота на клетките може да осигури краткосрочни положителни резултати, но би довело до съмнителни ползи в дългосрочен план.


Какъв продукт (серум, тонер, крем) с бакучиол е най-подходящ?

Ще ви облекча с информацията, че текстурата на продукта не влияе върху ефикасността.

Това, което има значение, е концентрацията на бакучиол – изследванията показват, че количества между 0,5- 2% са идеални за получаване на видими ползи, така че от значение е да изберете продукт с посочени проценти.

Това, на което ще обърна внимание е, че за да се използва названието “бакучиол” в състава (INCI: Bakuchiol), съставката трябва да отговаря на INCI съставката, регистрирана като Bakuchiol , което съответства на моносъединение, което е дефинирано активно вещество с над 99% чистота. Ако чистотата е по-ниска (80% например), Bakuchiol не може да бъде включен в етикета, отчитащ INCI имена. Вместо това трябва да се използва латинското наименование на използвания екстракт. За сурови масла като масло от бакучи, съвместимото етикиране ще е растителният екстракт от Psoralea Corylifolia (Psoralea Corylifolia extract, extract of Psoralea Corylifolia и т.н.).

Защо това има значение?

Тъй като оценката на риска на дадена съставка се основава на самото й определение: ако екстрактът няма чистота от 99%, тогава той може да съдържа недефинирани странични продукти, потенциално опасни за кожата, като псоралени, които са силно фототоксични и принципно са забранени за употреба в продукти за лична хигиена. Също, ако видите прозрачен серум на водна основа, без маслена фаза, без емулгатори, но твърдящ, че съдържа бакучиол, той може да съдържа воден екстракт от растението, но не и бакучиол; поне не в откриваема концентрация. Бакучиолът е силно липофилно и жълто съединение, и би било трудно да се разтвори 1% бакучиол в 100% лилав серум на водна основа без добавяне на високи количества алкохол или други разтворители.

По принцип в козметиката се използва най-често Sytenol®A Bakuchiol, а не генеричен бакучиол – това е дефинирано съединение и е научно проверено по отношение на механизма на действие, биоактивността и клиничните етапи заедно с ретинола. И докато съединението Sytenol®A Bakuchiol, което е в козметичната индустрия от 2007 г. от Sytheon, бакучи маслата или растителния екстракт са неопределени материали с високи нива на фотосенсибилизатори, неподходящи за козметична цел и в които нивото на бакучиол е вариращо от прекалено малки концентрации до свръх високи.

Казвам това, за да четете състава и да търсите само думата bakuchiol.


Може ли бакучиолът да се ползва от бременни?

Някои онлайн източници посочват, че използването на бакучиол по време на бременност е съвсем подходящо и препоръчително. Проблемът е, че няма данни за безопасност, подкрепящи това твърдение – бакучиолът е твърде скорошно откритие. От друга страна, химическата разлика между бакучиол и витамин А е крещящо голяма, така че е логично да не се очакват никакви проблеми. Но при липса на данни за репродуктивни ефекти и ефекти върху развитието на плода, не би трябвало употребата при бременни жени да се препоръчва. Поне аз не бих.

Като цяло

Първото нещо, което трябва да имате предвид, ако мислите да включите бакучиол в ежедневната си грижа за кожата е, че резултатите може да не са толкова бързи или толкова шокиращи, колкото с ретиноидите. Но ако преди това сте опитвали ретинол или ретиноиди и сте имали проблеми, бакучиолът може да е добър вариант за вас. 

Второто нещо, което трябва да имате предвид, е, че като всяка биоактивна съставка може да предизвика реакция. Задължително направете пач-тест, тъй като можете да направите алергична реакция! Иначе вкарването на бакучиол е лесно. Можете да го прилагате сутрин или вечер (или и двете) и може да го намерите под всякаква форма – от серуми и масла за лице до кремове.

Подобренията на кожата ще дойдат (първоначално, след седмица или две, със забележими подобрения след един месец), но само ако сте усърдни и използвате продукта си редовно (разбирайте: поне веднъж на ден).

Автор: Ивелина Андонова

https://www.instagram.com/thexquisite/

Още съвети и новини

Не изпускай 20% намаление!

С код WOMAN20

04-08.03.2024 г.

дни
часа
минути
секунди

Не изпускай 30% намаление!

С код BLACK

до 26.11.2023 г.

дни
часа
минути
секунди

Не изпускай 20% намаление!

С код HAPPY

до 26.06.2023 г.

дни
часа
минути
секунди